5 tipp, hogyan használd cégként az Instagramot

Az Instagram napjainkban az egyik leggyakrabban használt közösségi média platform, azonban még nem annyira telített mint a Facebook. Ez bizony azt is jelentheti, hogy itt egy lehetőség arra, hogy kitűnj a tömegből!

Kriszti 2021. nov 19.

Használod a Facebookot, és nyitnál új felület felé? Fent vagy már az “Instán”, de még nem mélyültél el a használatában? Az Instagram számos lehetőséget kínál, ha vállalkozásodat, termékeidet vagy szolgáltatásod szeretnéd népszerűsíteni. Készítettünk egy útmutatót, hogy melyek azok a funkciók, lehetőségek, amiket kár lenne elszalasztanod, amikor az Instagramot használod.

Miért az Instagram?

Az Instagram egy egyre nagyobb felhasználóbázissal rendelkező közösségi média felület, elsősorban képek és videók megosztására. Önkifejezésre, inspirálódásra, sztorimesélésre tökéletes, de egyre többen használják új termékek és szolgáltatások megismerésére.

Kik, hogyan használják az Instagramot és miért érdemes foglalkoznod vele? 

  • A Hootsuite és We Are Social kutatása szerint a magyarok 73,5%-a használja a közösségi médiát, 29,6%-a az Instagramot, és évről évre növekszik a felhasználók száma.
  • A 4. leggyakrabban használt mobilapp nálunk. 
  • A felületet szinte fele-fele arányban használják nők és férfiak hazánkban (53,8% és 46,2%), és főleg a 18-44 év közöttiek aktívak.
  • A posztok organikus elérése jobb az Instagramon mint a Facebookon (Instán jellemzően 22-85% között – követőtábortól függően, Facebookon átlagosan 5,2%) és magasabb az átlagos aktivitási arány is, azaz többen reagálnak 1-1 posztra.
  • A felhasználók naponta átlagosan körülbelül 30 percet töltenek az Instagramon.
  • A felhasználók 90%-a követ legalább 1 céges profilt.
  • A B2B döntéshozók 36,2%-a használja az Instagramot új termékek és szolgáltatások felkutatására.

Az Instagram felhasználói tehát nyitottak a márkák tartalmaira, és szívesen lépnek interakcióba a cégekkel is, ezért ha közösséget építenél, növelnéd a márkaismertségedet, új csatornán szereznél vevőket, akkor fontold meg az Instagramon való jelenlétet.

Mielőtt azonban nekivágsz, ne feledd a legfontosabbakat kidolgozni:

  • mi a célod ezzel a felülettel, hogyan tudod az üzleti céljaiddal összhangba hozni
  • kikhez szólsz, megtalálod-e őket az Instagramon és számukra milyen (elsősorban vizuális) tartalmat tudsz előállítani.

Mi a teendő ezután?

Kezdd el felfedezni az Instagram világát, figyelj másokat, akik jól csinálják, valamint akik hasonló területen mozognak mint te. Nem utolsó sorban pedig ossz meg rendszeresen tartalmakat. Összegyűjtöttünk néhány könnyen használható funkciót, ami bármilyen termék vagy szolgáltatás esetén működik.

1.Ossz meg nagyszerű képeket és videókat

Vizuális felület lévén a látvány sokat számít. Egy kiváló minőségű kép és videó jó eredményeket produkálhat, pláne, ha a tartalmaid következetesek: színben, hangulatban, arculatban. Ahhoz, hogy például színben harmonizáljanak a fotóid, videóid, használhatod egységesen ugyanazt a filtert, szűrőt, ami a stílusodnak megfelelő árnyalatot adja majd minden egyes tartalmadon. Ez egyrészt erősíti a márkaidentitásodat, könnyebben beazonosítják a követők a tartalmaidat, másrészt a lenyűgöző látvány vonzza az érdeklődőket.

A tartalmak megosztásakor arra figyelj, hogy ne hagyj ki túl sok időt két poszt között. Nem kell minden nap posztolnod, annál sokkal fontosabb a folytonosság.

Tipp: Óriási segítséget nyújthat a rendszeres posztolásban a Creator Studio időzítési lehetősége.

2.Használd ki a bio linket

Amikor megírod magadról a bemutatkozót a profilodban, a végére lehetőséged van egy linket helyezni, ami lehet saját weboldalad is akár, a lényeg, hogy ez egyetlen link. A posztokban a linkek nem kattinthatóak és kimásolni is bajos. Egyrészt ezt kerüld, másrészt pedig a linkek megosztására van más módszer. Például, ha azt az egy bio linket egy linkgyűjtő segítségével megsokszorozod. Hogyan lehetséges?

Van több különböző, többségében ingyenesen is használható platform, ami segít számos céloldalt elhelyezni egyetlen link alatt. Felhasználástól függően ez lehet általános linkek gyűjteménye mint pl. ismerj meg minket, nézz szét a webshopban, vagy akár posztonként elhelyezett, konkrét termékek, cikkek linkje. Segítsd a látogatókat azzal, hogy egyszerűbben megtalálják, ami igazán érdekli őket!

Tipp: A megosztott linkeket címkézd, hogy később mérni tudd, hányan érkeztek a weboldaladra ebből a forrásból is! Ezt egy UTM paraméterezővel teheted meg, ahol megadhatod, hogy melyik forrás, milyen médium, melyik kampányhoz tartozik.

3.Tarts kapcsolatot a közösséggel story-n keresztül

Az Instagram Story-k, a 24 órán át látható történetek kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy kapcsolódj a közönségeddel, növeli az elkötelezettséget, fenntartja az érdeklődést. Az alkalmazást megnyitva első sorban helyezkednek el, így a követők könnyedén elérik, de szívesen is használják. Használd ki a lehetőségeket, és dobj fel szavazást, hagyd, hogy kérdezzenek tőled, vagy legyen akár saját GIF-ed. Számos matrica, funkció közül választhatsz, ha valamivel megfűszereznéd a story-dat, de akár kreatív megoldásokat is alkalmazhatsz, amely még izgalmasabb végeredményt hozhat. 

A folyamatosan megújuló lehetőségek közül ezt a két új funkciót bátran próbáld ki, használd:

Hivatkozás matrica

Korábban a 10.000 követővel rendelkező fiókoknak volt csak lehetőségük linket elhelyezni a story-ba, ez azonban hamarosan mindenki számára elérhető lesz. Legyen az egy termékoldal vagy egy blogcikk, bármilyen linket megoszthatsz.

Saját matrica

Ezzel az újdonsággal ráveheted a követőidet és másokat, hogy csatlakozzanak egy általad indított lánchoz, aminek a témája lehet akár az, hogyan használod a termékünket vagy mutasd meg a kerted.

Tipp: A story-kat gyűjtsd összefoglalókban, highlightokban téma szerint, így a későbbi érdeklődők is megtalálhatják a hasznos tartalmakat. Ezek a profilodon jelennek meg, a bemutatkozó rész alatt, posztok felett.

4.Készíts hasznos összefoglalókat Instagram Kalauzzal

Az Instagram Kalauzzal hasznos, szinte cikkszerű gyűjtéseket készíthetsz a már meglévő posztjaidból, vagy akár termékeidből. Mint egy igazi útmutató, megoszthatod egy adott problémára megoldást jelentő top x db termékedet/szolgáltatásodat, tippeket gyűjthetsz össze, használati útmutatókat, érveket, hogy miért téged válasszanak, és mindehhez egyedi tartalmakat, új leírásokat is adhatsz. A tartalmaid tervezésénél akár azzal is számolhatsz, hogy azokkal később milyen segítő anyagokat tudsz összeállítani a kalauzban. 

 

5.Elemezd az Instagram eredményeket

A profilodat mindenképpen professzionális/alkotó típusban használd, hogy az adatokat meg tudd tekinteni, elemezhesd, hogy egyre jobb és relevánsabb tartalmakat készíts, valamint jobban megismerd a közönségedet. Ezt a profilváltást bármikor meg tudod tenni. Azt azonban érdemes tudni, hogy az Instagram visszamenőleg nem tud adatot szolgáltatni a már meglévő tartalmaidról.

Az Instagram elemzések segítségével megismerheted a bejegyzések teljesítményét, kik, honnan, mennyien látták és reagáltak, ennek megfelelően változtatni tudsz a stratégiádon. Pl. melyik poszt típus teljesít legjobban? Erre vonatkozólag vannak általános statisztikai eredmények, pl, hogy a carousel váltja ki a legnagyobb aktivitást jellemzően a követőkből, elérés tekintetében pedig továbbra is a kép a nyerő. Amennyire jó kiindulópontot jelenthetnek ezek az információk, annyira fontos, hogy kitapasztald, nálad és a te közönségeddel mi működik legjobban. 

Tipp: Gyűjtsd az adatokat rendszeresen, hiszen bizonyos adatok korlátos ideig elérhetőek, jellemzően 90 napig, de vannak, amik rövidebb ideig.

Ezeket a lehetőségeket nem szükséges egyszerre, egyből regisztráció után kihasználni. Gondold végig a céljaidat, mennyi időt tudsz rászánni és ezek alapján válaszd meg eszközeidet. 

Nem gond, ha most úgy érzed, nem tudod merre és hogyan indulj, beszélgessünk! Keress minket, és állítsuk össze közösségi média stratégiádat együtt!

Ajánlott bejegyzéseink