A márkák virtuális élete

Van, akinek a legrosszabb rémálom, van, akinek vissza nem térő alkalom, új tér a növekedésre, ha a gondosan menedzselt márka virtuális életét kell megtervezni, előkészíteni.

Krisztián 2022. nov 3.

Akárhogy is, az biztosan nem kérdés, hogy foglalkozni kell vele. És az is nyilvánvaló, hogy itt már nem „egyszerű online jelenlétről” van szó, vagyis távolról sem elegendő, ha a márkához tartozik weboldal. Esetleg facebook-profil. Vagy insta. Tiktok?

 

De hogyan alakul a márkák online jelentlétje?

Közkedvelt téma manapság a technológia által lehetővé vált virtualitás. Annak különböző perspektívái. Például a metaverzum. A digitális ökoszisztéma. Még ha oly keveset is tudunk ezekről, hiszen éppen, hogy csak alakulóban vannak. De senki sem szeretne lemaradni, de kockáztatni sem, nehogy balul süljön el a sietség. A legtöbb márka ezért kivár, vagy csak a kipróbált terepre merészkedik, amelyet már többen használnak. Tapasztalataink szerint a jelenlegi állapot leginkább a Kisherceg által rajzolt kígyóra emlékeztet. Ami lenyelt egy elefántot. Így kb.

vrituális márka

Forrás: https://mek.oszk.hu/00300/00384/html/

Ha felrajzoljuk a tengelyeket is, akkor talán könnyebben lesz értelmezhető ez a „kalap”. A vízszintes tengely mutatja a virtualitás fokát, a digitális ökoszisztéma komplexitását, a függőleges tengelyen pedig a márkák száma található.

virtuális márka

Ezek alapján megállapítható, hogy nagyon kevés olyan márka van, amely egyáltalán nincs jelen a virtuális térben. Legalább egy weboldallal, vagy valamely közösségi oldalon egy profillal. Ehhez képest nagyon sok márka az „alapvető” online jelenlétet már kialakította magának, sőt, egész nagy arányban vannak azok, akik elkezdték a digitális eszköztár elemeit összekapcsolni. Talán még kevesen vannak, akik az offline eszközöket is bevonták ebbe a működési keretbe, vagy még inkább kialakítottak olyan szisztematikus aktivitást, amelynek során a különféle touchpointok (valós és virtuális kapcsolódási pontok) tervezetten együttműködnek

Mi lehet az ideális megoldás egy márka számára? Mitől függ, hogy milyen mértékben szükséges ezt az ökoszisztémát felépíteni? Minden márka számára előbb-utóbb elérkezik a pillanat, hogy megtervezze és kialakítsa életét a virtualitásban? Milyen trendek hatnak minderre jelenleg?

Ha pedig többet is szeretnél tudni a témáról, olvasd el Gergő előadását az idei BrandFestival-ról.

Ajánlott bejegyzéseink