Pénzügyi kultúránkat nem az anyagi helyzetünk határozza meg

Megtakarítás: Nem a jövedelmi viszonyok hatnak leginkább a megtakarítási szokásokra, hanem az otthonról hozott szokásaink.

Y-shift 2019. okt 25.

Kutatásainkból az derült ki, hogy a megtakarítással rendelkező szülők 44%-kal nagyobb arányban tesznek félre gyermekük jövőjére, mint azok, akiknek nincs spórolt pénzük. Ezek a szülők emellett rendszeresen beszélnek is gyermekeikkel a megtakarítás fontosságáról így nevelve hasonló pénzügyi kultúrára őket.

Ez egyértelműen azt jelzi, hogy az otthonról hozott pénzügyi szokások az egyik legfontosabb tényezője a megtakarítási szokásoknak.

Más kutatások alátámasztják, hogy a magyarok több mint fele, a háztartások negyede tud félretenni. A hazai lakosság átlagosan 2,6 millió forint megtakarítással rendelkezik, melyet havi átlag 30.000 forint félretételével érnek el.

Az alábbi infografika a fontosabb eredményeket foglalja össze.

megtakarítást befolyásoló tényezők

Azt is látjuk, hogy a gyermekvállalás szempontjából az anyagi háttér a legfontosabb tényezők között van (93,3% számára fontos).  Ezzel a stabil párkapcsolat (91,2% számára fontos), a biztos állás (93,5% számára fontos) előzi csupán meg.

A Forbes 2019-es kutatása alapján is látszik, hogy a magyarok 60%-a spórol rendszeresen, melynek elsősorban a hagyományos (készpénzes) megoldását választják.

A kutatás jó jeleket vetít elénk abból a szempontból, hogy a megtakarítók átlaga közelíti az európai átlagot és az arány egyre növekszik (az MNB adataira hivatkozva).

“Míg 2017-ben a haza válaszadók valamivel több mint 50 százaléka állította, hogy rendszeresen spórol, addig 2018-ban ez már közel 60 százalék volt.”

A gazdasági válságból történő kilábalás mentén egyre erősödik a fogyasztók igénye a fizikai és mentális jóllétük támogatására, hiszen mindenki igyekszik “okos” döntéseket hozni, ami mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy a vásárlás vagy a fogyasztás okoz-e örömet.

 

 

A fogyasztói szokások felmérése minden szektorban fontos lehet, hiszen a motivációk megértésével könnyebb a vásárlók megszólítása. Az célcsoport véleményének megismerésére hagyományos és online kutatási megoldások állnak rendelkezésre, egy komplex kép kialakítását célozva.

Hasonló kérdése van, keresse kutatóinkat!

Ajánlott bejegyzéseink