Business For Community: a B4C múltja, jövője

Egyre inkább visszatérő téma az új marketingtrendek körében a B4C marketing, tehát a Business For Customer koncepció. A korábbiakhoz képest a fő különbség, hogy adott esetben a vállalat nem pusztán eladni akarja a termékét, hanem a vásárlóért kíván tenni valamit, valami jót. Ebben az olvasatban sokkal nagyobb szerepet kap a vásárlói elégedettség, az ügyfélszolgálat és úgy általánosságban, a fogyasztóval kialakított kapcsolat.

Y-shift 2022. nov 7.

Business For Customer vagy Business For Community

Először is fontos feltennünk a kérdést; mi is a vásárlói elégedettség? Miért kötődnek emocionálisan teljesen adott márkához fogyasztók, miközben racionálisan nem tudják megindokolni megingathatatlan márkahűségüket? Ebben az olvasatban, mitől lenne más egy sikeres B2C marketing, egy erős márkahűséggel, mint maga a B4C?

Szerintünk a válasz a közösségekben rejlik. Ahogy a múltban is egy erős márka mögött szinte minden esetben egy erős közösség állt, úgy a jövőben is így lesz ez. Az erős márka nem a fogyasztóért fog létezni (ahogy sokan értelmezik a B4C-t), hanem sokkal inkább közösségért, így sokkal inkább beszélhetünk Business For Community-ről, mintsem Business For Customer megközelítésről.

B4C

A közösség szerepe a B4C-ben

Mindennek az alapja a közösség, adott estben a márkaközösség. Ezeket a közösségeket, annak tagjait emocionális rezonancia köti össze így kialakítva egy specifikus fogyasztói csoportot, aminek erős kötődése van a márkához. A márkahűség, és az erős márkaközösség önmagában azonban nem elégséges.

Fontos, hogy a B4C esetében, a márkának éreznie kell a közösségének minden rezdülését, teljes mértékben követnie és értenie kell a működését. A B4C a közösségből fakad, a közösség indokolja az erős márka létezését (vagy ha úgy tetszik akár purpose-ét is), tehát a márka értük létezik. A közösségben végbemenő folyamatokra reagál, a visszajelzései alapján fejleszti termékeit/szolgáltatásait, vagy hoz létre újakat. Egyben szorosan együtt is működik velük, támogatja a közösségben végbemenő pozitív folyamatokat, és így, maga a márka is a részévé válik a közösségnek.

Ha te is szeretnéd megérteni, hogy az új kihívásokra, hogyan ad választ a B4C, a purpose, vagy a back-to-basics trendje, mindezeket pedig miként lehet a virtuális térben értelmezni, akkor olvasd el Gergő cikkét, amit a Brand Fesztiválon is előadott.

Ajánlott bejegyzéseink