Hogyan optimalizáljunk Google hirdetést?

Ahány ember, annyi értelmezés létezik az “optimalizálás” kifejezésre. Bár a fogalmi meghatározás mindenkinél eltér, egy dologban egyetérthetünk: a fizetett hirdetések optimalizálása napról napra fontosabbá válik, hogy az egyre sűrűbb piacon is ki tudjunk emelkedni a versenytársak közül, és ügyfeleinknek folyamatosan javuló eredményeket tudjunk biztosítani.

Peti 2022. szept 26.

Cikkünkben bemutatjuk, számunkra mit jelent az optimalizálás, és mik a bevált módszereink a Google Ads esetében, amiket évek óta alkalmazunk, és a jövőben is biztosan használhatók lesznek.

Mit is jelent az optimalizálás számunkra?

Csapaton belül sem egységes az optimalizálás kulcsszó alatt alkotott koncepció általában, mindenki egy kicsit máshogy értelmezi ezt a kifejezést, és más tevékenységet végez el ezen a címen. Tudástárunk és módszertanunk egységesítése után fontosnak tartottuk, hogy megosszuk, számunkra mit is jelent ez a feladat, és mit szoktunk elvégezni rendszeresen az általunk kezelt kampányoknál.

Természetesen minden Google Ads kampány típusnál más eszközkészlet áll rendelkezésünkre, az újabb kampány fajtáknál pedig általában szűkül a lehetőségek mennyisége, de a teljesítményjavítás iránti igény nem fog eltűnni az automatizáltabb kampányok adaptációjakor se, így mindig lesz tér optimalizálni.

Kampányindításkor is számos beállítást is el tudunk végezni, amivel megkönnyítjük későbbi dolgunk, ugyanis optimalizáláskor már nem kell foglalkoznunk vele, vagy nem akkora mértékben, ilyen lehet a célcsoportok beállítása, pontos és kifejezés egyezések beállítása kulcsszavaknál, de akár a demográfiai adatok pontosítása is ide tartozik.

Mik az általános optimalizálási lehetőségek?

Leggyakrabban a kulcsszó szűrés merül fel elsőként, így itt is kezdjük ezzel az eszközzel. A kulcsszó vizsgálat alatt általában két tevékenységet szoktak érteni.

A keresési kifejezések vizsgálatával betekintést láthatunk a látogatóink fejébe, hogy ők milyen keresések által jutottak el hozzánk. Ez gyakran adhat új inspirációt, long-tail kulcsszó ötleteket, ezekből gyárthatunk új kulcsszavakat a kampányunkhoz, mivel bármennyire alaposan járjuk körbe a kulcsszótervezést, teljes körű lefedést sose fogunk tudni elérni önmagunktól.
Az irreleváns kulcsszavakat ezzel szemben pont, hogy ki kell zárnunk, ezek ugyanis “csak viszik a pénzt”, de a céljaink elérését nem segítik. A vizsgált kifejezésekben találhatunk olyan kizáró kulcsszavakat is, amiknek több iterációját is el szeretnénk kerülni, ez esetben érdemes külön kizáró listákat létrehozni, és ezeket feltölteni kifejezésekkel.

Érdemes megvizsgálni az általunk megadott kulcsszavak teljesítményét is, melyek azok, amik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, ezeket ugyanis érdemes erősíteni, míg a gyengén teljesítőket (sok kattintás és kevés konverzió, vagy alacsony CTR) lekapcsolhatjuk, így azok nem viszik el feleslegesen a büdzsét a jobban teljesítők elől.

A másik alapvető eszköz a költségoptimalizálás.

Vagyis a céljainknak megfelelően a rendelkezésre álló keretösszeg leghatékonyabb szétosztása a teljesítmény tekintetében. Általában több különböző kampányt is használunk egy cél elérésére, legyen ez shopping, display vagy search kampány, azonban a jobban teljesítő kampányt érdemes kiemelni és magasabb költségkeretet biztosítani neki, ezt bizonyos esetekben a Google Ads is jelzi – ha már kezeltünk Ads hirdetéseket egy ideje, szemünket becsukva is pontosan tudjuk, hogy néz ki a “költségkeret által korlátozva” jelzés. Arra természetesen ügyelni kell, hogy a kampány mixünk mindegyik eleme jó eredményeket érhessen el, azonban gyakori eset egy kampány felülteljesítése.

google-ads-statisztika-1

Ha ezt a két lépést elvégezzük, már nagyon sokat tettünk azért, hogy kampányaink hatékonyabban működjenek és több konverziót termeljenek. Most azonban nézzünk pár olyan lépést, amit úgy vesszük észre, már kevesebben szoktak elvégezni:

Haladó(bb) tippek, amik jól jöhetnek

Meg tudjuk határozni a kampányunk célcsoportját? Esetleg többet is tudunk?

A legtöbb kampányban lehetőség van érdeklődési köröket, demográfiai adatokat megadni, és ezeket a csoportokat megfigyelhetjük, ami mellett a Google elemzi is az elért közönségünket. Ezen adatok kombinálásával meghatározhatjuk a kampányunk szempontjából leghatékonyabban teljesítő csoportokat, akiket ezután ki is tudunk emelni, míg a gyengébben teljesítőket teljesen ki is zárhatjuk a megjelenések közül.

Tovább növelhetjük a hatékonyságot, ha a megjelenési időt, lokációt és helyet is figyelembe vesszük. Itt kiindulhatunk a kampányok jelenlegi adataiból, de korábbi statisztikákat, esetleg célcsoport preferenciákat is figyelembe vehetjük.

Ha például pizzériát szeretnénk népszerűsíteni, aki fiatalok szórakozására alapozza kínálatát, akkor célszerű az esti órákban megnövelni a teljesítést, a reggeli órákat akár ki is zárni (illetve nyitvatartási időn kívül is felmerülhet, hogy “felesleges” futtatni a hirdetést), és ha ismerjük a közönségünk szokásait, akkor megjelenési helyeinket is tudjuk rájuk optimalizálni (pl. ha a koliban a Youtube látja el a DJ szerepét, akkor egy jól elhelyezett bumper ad csodákra is képes lehet).

De ugyanez az elv érvényes akkor is, ha látjuk, webáruházunk legaktívabb időszaka a késő délutáni, kora esti időszak, és a legtöbb konverziót 19-22 óra között érjük el, akkor célszerű ezt az időszakot tovább erősíteni.
Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy az alkalmazásokban történő megjelenés kikapcsolása szintén javítja az eredményeket, ez azonban erősen termék/szolgáltatásfüggő. Az elérési helyek és időpontok kiválasztásakor az a legfontosabb szempont, hogy a célcsoportunk involvált legyen a döntéshozatalban akkor és ott, ahol és amikor üzenetünket megkapja.

google-ads-statisztika-2

A kiemelés egyik leghatékonyabb módszere a bid adjustment

Ezzel az adott időszak, célcsoport vagy megjelenési hely költési arányát tudjuk növelni. Így a megadott paraméter teljesülésekor a rendszer nagyobb költést, magasabb licitet enged meg, hogy a lehető legtöbb felhasználót elérjük, akik valószínűsíthetően kattintanak, konvertálnak.

Ha tovább gondolkodunk a hatékonyságon, az ajánlattételi stratégián is érdemes elgondolkodni. Míg eleinte egy konverziós kampány esetében is célszerű lehet kattintásra optimalizálni, a kezdeti időszak után fel kell ismerni a pontot, mikor a konverziók vagy a konverziós érték maximalizálása már jobb eredményekkel kecsegtet. Természetesen ehhez szükséges meghatározni a kampány célját még indulás előtt, hogy a stratégiát is hozzá tudjuk igazítani, azonban, ha a cél ismert, az ajánlattételi stratégia rendkívül sokat segíthet.

Egy-két tipp, amire nem gondolnál azonnal

Az utolsó etaphoz érkezve nézzünk meg pár ötletet, ami nem jutna elsőre eszünkbe, pedig biztos ismerjük őket, és már használtuk is korábban.

Bár egyre kevesebb lehetőségünk van rá, a kreatívok A/B tesztelése még mindig fontos gyakorlat az optimalizálásban, akár szövegeket nézünk, akár a grafikai elemeket módosítjuk, bármilyen apró is lehet a módosítás, könnyen lehet, hogy nagy hatása lesz a teljesítményre.

Ahogy már korábban is szó esett róla, az üzleti és a konkrét kampány célok ismerete szintén elengedhetetlen tényező, ha a legtöbbet akarjuk kihozni a teljesítményből. Ismerjük meg elsőként az objektívákat, majd ahhoz hozzuk létre a kampány stratégiát, ezt követően pedig ha lehet, ne változtassunk az eredeti célon.

A Google hirdetőrendszere az egyik legjobb módszer célcsoportunk tömeges elérésére, a lehetőségek szinte végtelenek, így minden márkát, minden vállalatot képes segíteni az üzleti célok elérésében.

Ha a fentebb írt praktikákat is megfogadjuk és rendszeresen optimalizálunk, biztosak lehetünk benne, hogy hirdetéseink a lehető legjobban teljesítenek.

További kérdéseid maradtak az optimalizálással kapcsolatban, vagy szeretnéd márkád a következő szintre emelni? Vedd fel velünk a kapcsolatot és beszéljünk a lehetőségekről.

Ajánlott bejegyzéseink