Hogyan viseltük mi a karantént? – egy online közösség kutatásának tanulságai

Nem voltunk tétlenek a home office alatt sem. Belső kutatást végeztünk. Csapatunk online közösség formájában adott visszajelzéseket, ami alapján igyekeztünk támogatni mindenkit.

Era 2020. aug 5.

Kutatás célja

Sok más vállalkozáshoz hasonlóan a y-shift csapata is közel 3 hónapot töltött home office-ban. Bár a körülményekhez képest a kollégák jól viselték a bezártságot, a csapat jól teljesített, fontosnak tartottuk, hogy folyamatosan nyomon kövessük a hangulatot, a véleményeket és az érzéseket.

online közösség a y-shift csapatában mindennapok

Kutatási kérdések

A vezetőség és a cég well-being csapata tudni szerette volna, hogy

  • hogyan élik meg a kollégák a kényszerű otthonlétet?
  • hogyan alakították ki a munkakörnyezetüket?
  • milyen nehézségekkel néznek szembe ebben a helyzetben?

Az eredmények segítettek a cég szerepvállalásának kialakításában és a jövőre vonatkozó tervezésben is.

Módszertan

online közösség

15 fő

2 hét

Bár folyamatosan nyomon követtük a munkatársak helyzetét, a karantén ideje alatt egy intenzívebb 2 hetes online közösséget indítottunk, melyben 15 résztvevő nap mint nap részletesen leírta a tapasztalatait:

  • a helyzet feldolgozásával,
  • a munkakörnyezet kialakításával,
  • a napirend átalakulásával és
  • a közösség online fenntartásával kapcsolatban.

A közösség moderálását a kutatási üzletág végezte. Kutatóink előre meghatározott vezérfonal mentén tették fel a kérdéseiket és kérték a feladatok megvalósítását a résztvevőktől.

Eredmények

Az eredmények nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy mélyebben megismerjük a kollégák véleményét és érzéseit a karanténhelyzettel kapcsolatban.

Napi rutin megváltozása

 

Abban szinte mindenki egyetértett, hogy – bár akkor nem tudtunk meddig fog tartani a helyzet – a napi rutin kialakítása otthon is nagyon fontossá vált. A legtöbben törekedtek is erre.

“Próbálom kialakítani a napi rutinom, itthoni teendőket megkeresni, mozgást beiktatni, hogy ne ragadjak egész napra a laptop előtt.” (Nóri)

“Szeretem strukturálni a napomat, tömbösíteni a dolgokat, így 8-kor kezdek, és egyhuzamban dolgozom. Ez most is ugyanúgy megy, máskülönben úgy érezném, hogy szétfolyik, részben haszontalanul a napom, és esetleg nem maradna fontos dolgokra idő.” (Szabolcs)

Mi változott

A rutin mindenkinél átalakult, de kicsit mindenkinél másként

  • a legjellemzőbb változás a szünet nélküli és nehezen lezárható munkanap volt,
  • a gyermekes kollégáknak talán még nehezebbek  voltak a mindennapok.
  • De volt olyan munkatársunk is, aki otthon kevésbé érezte monotonnak a saját idejét.
online közösség a y-shift csapatában meetingek

Az irodában sokkal kevesebbet keltem fel az asztaltól, most itt a gyerek miatt sűrűbben. Ez akkor nem zavaró, amikor nem olyan feladatot csinálok, ami nagy koncentrációt igényel. Az irodában jobban megvoltak a szünetek időpontjai (ebéd, délutáni kávé).” (Marietta)

“Azt vettem észre, hogy sokkal kevesebb szünetet tartok, mert bent azért váltunk 1-1 szót a projektekről vagy épp amíg kimegyünk a nappaliba egy megbeszélésre. Itthon belemerülök a monitorba és inni-enni is akkor megyek, ha már rám szólnak.” (Judit)

“…itthon szívesebben szakítom meg a munkát egy ebéd kedvéért.” (Fanni)

Munkakörnyezet

 

A saját munkakörnyezetet kisebb-nagyobb átalakításokkal oldották meg a kollégák, de a legfontosabb szempont az volt, hogy nyugodt helyen legyen.

közösség kutatás munkakörnyezet

“Az irodából hazahozott dolgokon kívül egy bluetooth-os hangszóró az, amin délután tudom bömböltetni a spotify-t, mikor már nagyon koncentrálnom kell, hogy végére érjek a munkának még vacsora előtt.” (Levi)

“Fontos volt, hogy fényes legyen és el tudjak vonulni a gyerek elől (ez máig nem kivitelezhető). Ezt leszámítva az eszközök, környezet mind adottak (lennének) ahhoz, hogy jól tudjak dolgozni.” (Marietta)

“A párom munkaállomása fix, egyedileg készített bútort használ, így az nem volt mozgatható, így én maradtam a szoba sötétebb sarkában, de egyelőre nem volt problémám a fényviszonyokkal, így legalább este sem dolgozok :)” (Ági)

“… nagyon jó látni, hogy a csapat próbálja felvenni a versenyt, és, hogy a kezdeti nehézségeket most már inkább a kapacitás hiány váltja fel, ami mindig ad egyfajta biztonságérzetet.” (Gergő)

Szabadidős tevékenységek

 

Jó hír, hogy a csapat legnagyobb része igyekezett kihasználni az otthon töltött időt és a szabadban tevékenykedett, sportolt, vagy önfejlesztésbe kezdett.

a lassulás miatt van időnk pl. a ház körüli munkákat is ellátni. “ (Bálint)

“Szerintem fontos úgy tekinteni erre a hosszú bezártságra, hogy most van időnk olyan dolgokra (új hobbi, régóta várakozó könyvek, filmek, sorozatok, online kurzusok, ahogy Bálint is mondta kovászra például), amikre a normál, rohanó hétköznapokban nincs idő. Kicsit lelassulunk.” (Nóri)

Feladatok

Az online közösség résztvevői nem csak kérdéseket, de különböző feladatokat is kaptak, melyben:

  • naplót írtak a karanténban tapasztalt élményeikről (vásárlások, szabadidős tevékenységek stb.),
  • brainstorming, melyben együtt ötleteltek arról, hogy hogyan építsük a csapatunk összetartását a távolság ellenére.

A helyzetet egységesen látva a menedzsment számos fronton igyekezett megkönnyíteni a karantén-helyzetet:

  • home-office videóblog,
  • csapatépítő programok (kvíz estek, játék estek, ycocsma),
  • “pizza-kör”,
  • karantén csomagok, mellyel minden kollégát személyre szólóan leptek meg és
  • online önfejlesztők.
online közösség a y-shift csapatában karanténajándékok

Kérdésed van a fogyasztói közösségedhez?

Ajánlott bejegyzéseink