Találkoztunk mi már? – Avagy miért kötelező a remarketing neked is?

Felmentem a kedvenc ruhaboltom oldalára, megnéztem egy szimpatikus cipőt, és elhagytam az oldalt. A következő két hétben bárhova mentem az interneten, eme csodás cipő követett mindenhova, presszionálva, hogy fejezzem be a vásárlást, aminek egy ideig ellen tudok állni, de a végén úgyis győz a cipő. Ismerős a történet? A remarketing az online marketingesek egyik leghatékonyabb eszköze, nézzük meg, mit értünk ez alatt és hogyan működik.

Peti 2022. okt 8.

A weboldalra érkező látogatók 97%-a konverzió nélkül fejezi be látogatását, és ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, akár 500 érintkezési pont is szükséges lehet egy vásárlás végrehajtásához. Arról nem is beszélve, hogy egy új vásárló megszerzése akár hétszer annyiba is kerülhet, mint egy meglévő megtartása. Így nem is csoda, hogy a remarketing egyre hangsúlyosabb szerepet kap eszköztárunkban.

Remarketing vs. Retargeting, mi micsoda?

Eljuttatni egy üzenetet újból egy már korábban elért személy számára – ha le akarjuk egyszerűsíteni, ezt jelenti a remarketing. Az a célunk, hogy akiket már egyszer elértünk valamilyen módon, azoknak ismét felkeltsük a figyelmét. Ennek gyakorlati megvalósítására rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre a digitális világban, az egyik ilyen a retargeting.

Bár több helyen találkozhatunk a remarketinggel és retargetinggel, mint szinonimák, valójában a retargeting egy remarketing eszköz. Bonyolultan fogalmaztam? Akkor egyszerűsítsünk:

A retargeting az ismételt célzási eszköz, amivel olyan felhasználókat érhetünk el, akik korábban jártak az oldalunkon, közösségi profiljaink valamelyikén, vagy bármi olyan egyéb helyen, ami alapján újra tudunk nekik kommunikálni. Ehhez szinte minden esetben sütiket (cookie) használunk, amiről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

p-race-tolcser

Így tulajdonképp garantálhatjuk, hogy a retargetinggel eljuttatott üzenetünk már csak olyanokhoz fog eljutni, akik egyszer már találkoztak velünk, ezáltal sokkal hajlamosabbak ismételten aktivitást mutatni és szeretett (GP-)RACE modellünkön tovább haladni a konvertálás vagy elköteleződés fázisa felé.

A következő cikkben a konkrét gyakorlati megvalósításokat fogjuk górcső alá venni, semmiképp se hagyd ki!

Ajánlott bejegyzéseink