Minden márkának szüksége van egy jó történetre (storytelling)

Az egyre inkább perszonalizált fogyasztás korszakában a vásárlóknak nincs szükségük számokra vagy ígéretekre, csak az számít, hogy az adott termék miért fontos vagy előnyös a számukra. A storytelling technikák ebben segítik a vásárlókat.

Era 2019. nov 6.

A kreatív és vonzó tartalmak növelik a márka ismertségét és kedveltségét. Ezt a márkák egyre gyakrabban valamilyen storytelling megoldás (márkatörténetek) alkalmazásával igyekeznek erősíteni. Számos vállalat építette az alapjait a történetekre, melyek az alapítók vízióit, elképzeléseit képviselik, így a Toms Shoes, az Uber, vagy a Starbucks is erős sztorival rendelkeznek. A fogyasztók szempontjából ez rendkívül fontos, hiszen elsősorban azokhoz a márkákhoz tudnak kötődni, melyekkel azonosulni képesek.  Bár nagyon sok sikeres történetet ismerünk, ez mégsem könnyű feladat, számos vállalatnak szembesülnie kell saját identitásának megtalálásában felmerülő nehézségekkel. Hogyan lehet mégis közelebb kerülni a jó történethez?

A kvalitatív kutatások hatékony módját jelentik a márka  üzenetének megtalálásához, a story könnyen érthető és átérezhető megfogalmazásához.

A Nestlé korábbi vezérigazgatóját idézve:

Nem az az érdekes, hogy “ki, mit, hol, mikor, mennyiért és milyen gyakran” vásárol, azt mondja meg, hogy “miért“.

A kvalitatív megkérdezési technikákkal közelebb kerülhetünk a fogyasztói nézőpontok megismeréséhez. mindamellett, hogy visszajelzéseket kaphatunk a márkáról, a koncepcióról. Sőt, akár új célcsoportokat is definiálhatunk.

Hogyan jutunk el a jó story-hoz?

Annak érdekében, hogy a kutatás hozzájáruljon egy igazán jó történet kialakításához, fontos kideríteni, hogy a résztvevőknek milyen tapasztalatai, élményei vannak a márkával. Így a személyes történetek összegyűjtésével  és összegyúrásával egyetlen márkatörténet jön létre végül.

A fogyasztók márkáról történő gondolkodásának megismerésére és koncepciók tesztelésére az innovatív marketingkutatás válasza az online módszerek fejlesztése. Ezek a megoldások idő- és költséghatékony módon képesek elérni a fogyasztók nagy csoportját (pl. online fórum, netnográfia). Ezen kívül a szövegelemző eszközök lehetővé teszik a különböző kulcsszavak azonosítását és mérését. Így lehetőséget teremtenek az idézetek kódolására, melyek segítenek a kutatónak az üzenetek átformálásában egy  koherens történetté.

Összességében tehát a jó márkatörténet több, mint a fogyasztók elköteleződésének és érdeklődésének növelése. Az elköteleződés megteremtése a cél! Ez jelentheti a különbséget egy márka sikere és kudarca között. Ahogy egy régi mondás tartja: „Minden kép egy történtetet mesél el.” Ahhoz, hogy ma egy márka sikeres tudjon lenni, el kell mesélnie egy történetet, amit a fogyasztó elképzelhet és azonosulni tud vele.

Ajánlott bejegyzéseink