Unfair advantage – Tisztességtelen előny tisztességesen

Ismerős az az érzés, amikor van egy szuper ötleted, célod, akár már konkrét terméked, de nem tudod hogyan fogj hozzá a megvalósításhoz, mert a környezetedben több hátráltató tényező is akad?

Lilla 2022. jún 17.

A legnehezebb akadály egy erős versenytárs, aki olyan előnyökkel bír, amiről te álmodni se mernél. Legyen szó egészen a hétköznapi dolgoktól a forradalmi, milliárd dolláros üzletekig: mindig nehéz megtalálni azt a plusz tényezőt, amitől téged választ, nálad vásárol a célcsoportod és neked ad pénzt a befektető. A verseny azonban legtöbbször nem igazságos, a felek még csak véletlenül sem egyenlőek, de a sikerre mindenki vágyik.

Sokszor sajnos nem elég a kemény és kitartó munka ahhoz, hogy a kitűzött célokat elérjük vállalkozásunkkal. A legtöbb cég esetében ott lapul a háttérben egy igazán meghatározó tényező: az unfair advantage, más szóval tisztességtelen előny, de nevezhetjük fenntartható vagy versenyképes előnynek is. Ez sokféleképpen megmutatkozhat, mint például szerencse, tehetős családi háttér, befolyásos kapcsolati tőke, földrajzi elhelyezkedés, és egyéb privilégiumok formájában. Összesítve olyan együtthatókról, tényezőkről van szó, amivel a konkurencia nem képes felvenni a versenyt.

Szeretnéd megtudni, hogyan hozd ki vállalkozásodból a legjobbat és hogyan tehetsz szert olyan előnyre, ami egyedivé teszi terméked, ötleted és kiemel versenytársaid közül? Az elsőre negatívnak, szinte már-már utálatosnak hangzó kifejezés (unfair advantage) valójában sikered záloga lehet, ha okosan alkalmazod a gyakorlatban.

Mit is jelent valójában a “tisztességtelen előny”?

MILES modell

Az alábbi 5 kategóriába sorolhatók az unfair advantage fajtái:

💵Money: 

  • az a tőke, ami rendelkezésedre áll és könnyen mozgósíthatod
  • egyesek szerint pénzt csak pénzből lehet csinálni

💡Intelligence and insight:

  • lexikális tudáson felül szociális, érzelmi intelligencia, éleslátás, kreativitás, jól megfogalmazott üzleti víziók
  • az intelligencia minden aspektusára szükség van a sikerhez, nem elég könyvekből tanulni

🎲Location and luck:

  • elhelyezkedés, szerencse: jókor jó helyen elv alapján
  • aki jól tud helyezkedni az könnyen teremt kapcsolatokat, hamar jut el hozzá hasznos információ, szabadabban hozzáfér infrastrukturális előnyökhöz

📖Education and expertise:

  •  formális és informális oktatási rendszerben egyaránt juthatunk előnyökhöz: hivatalos diploma, kapcsolatrendszer, tudás

👥Status:

  • társadalmi hovatartozás, rassz, nem, családi háttér, örökölt privilégiumok  

Ez alapján sokan úgy gondolhatják, hogy egy organikus SEO rangsor és egy fizetett ppc kampány közül utóbbi a hatékonyabb, célravezetőbb. Bőséges anyagi ráfordítással lényegesen könnyebb konverziókat elérni, mint terméked tulajdonságaival önerőből kitűnni a tömegből. De valóban csak ezen múlik?

Vagy például azt hihetnénk, hogy az igazán nagy előny abból származik, ha valaki elsőként lép be a piacra és a szerencsének köszönhetően jókor volt jó helyen. Ez azonban óriási tévedés, ugyanis nem kell elsőnek lenni a sikerhez. Nézzük csak meg az Apple, a Google, a Microsoft vagy a Toyota példáját, a recept esetükben leegyszerűsítve ennyi: ők reagáltak leggyorsabban az igényekre és a változásokra.

Egy példa, hogyan ne csináld

Kodak kudarca a saját innovatív technológiájának visszafogása és a vízió hiánya miatt következett be. A szakértők szerint a fő ok az volt, hogy a Kodak hiába rendelkezett elsőként a digitális technológia adta lehetőségekkel a fényképezőgépek piacán, félt a hagyományos filmekből származó haszon elvesztésétől. Ez a stratégiai kudarc bizonyítja, hogy hiába vagy első, hiába rendelkezel az iparágat teljesen átformáló innovációval, az elszalasztott lehetőségből már nem tudsz előnyt kovácsolni.

De mégis mit tehetsz a Szilícium-völgyön kívülről?

Ha te sem teheted meg, hogy végtelen mennyiségű pénzt fordíts termékfejlesztésre, ügyfélszerzésre vagy nem nyertél a lottón, akkor olvasd tovább a cikket, és alkalmazd az alábbi tippeket:

  • ismerd meg céljaidat, motivációdat
  • definiáld mi teszi termékedet különlegessé
  • nevezd el, tedd egyértelművé ügyfeleid számára, hogy mivel kínálsz többet
  • teremtsd meg vagy kezd el javadra fordítani, okosan használni előnyödet
  • támaszd alá példákkal, mesélj el sikersztorikat a hitelesség érdekében
  • építsd kapcsolati tőkédet, hívd segítségül a hólabda módszert
  • folyamatosan monitorozd ügyfeleid elégedettségét, teszteld az eredményeket
  • alkalmazkodj gyorsan a piaci körülményekhez
  • válts ki érzelmeket, kelts feltűnést a célközönség körében

Egy példa, hogyan csináld

Nem kell a világ minden pénze és befolyása hozzá, hogy egy hétköznapi szendvicset megdöbbentően magas áron adj el úgy, hogy közben gyakorlatilag mítoszt teremtesz. Howard Wein ezt be is bizonyította 2004-ben, amikor megalkotta a Barclay Prime 100 dolláros sajtos-steakes szendvicsét. Eredményként pedig nem arról volt szó, hogy évente néhány kalandor megkóstolta, hanem konkrétan sorban állnak az emberek érte a mai napig, hogy 140 dollárt fizessenek egyetlen szendvicsért. Mi a tanulság?
Kell egy érzelmeket kiváltó hír, jelen esetben a megdöbbentő ár, amivel megteremted előnyödet, miszerint biztosan elkezdenek rólad beszélni és fizetett hirdetések nélkül egymásnak adják az emberek az információt a “botrányról”. Közben mindenki arra lesz kíváncsi, hogy mi kerülhet ennyibe egy szimpla szendvicsben. Ezzel a nehezét el is végezted, már csak szabad asztalt kell biztosítani a vendégeknek.

Bonyolultan hangzik? Pedig nem az, csak járj nyitott szemmel.

Ajánlott bejegyzéseink