8 Growth Hacking marketing tipp új terméked piacra dobásához

Egy új termék vagy szolgáltatás bevezetése nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. Alkalmazz Te is gyors növekedést biztosító, nem hagyományos digitális marketing stratégiát sikered érdekében!

Judit 2022. jún 4.

Hallottad már a „growth hacking” kifejezést? Az elmúlt években igen népszerűvé vált módszer a gyors növekedést biztosító, nem hagyományos digitális marketing stratégiákra utal. Bár a startup-ok már előszeretettel alkalmazzák a growth hacking technikákat a piacra való gyors belépéshez, ugyanolyan hasznos stratégia lehet különböző méretű és életciklusú vállalatok számára, többek között új termék vagy szolgáltatás bevezetésekor.

Cikkünkben 10 ilyen hasznos growth hacking tippet osztunk meg veled az alábbiakban. Az egyszerűség kedvéért most termékbevezetésre hivatkozunk, de természetesen ugyanezek az elvek vonatkoznak az új szolgáltatásokra is:

1. Indulás előtti beharangozó, nyereményjáték

Ahhoz, hogy egy termék iránti kereslet gyorsan elinduljon és emelkedjen, érdemes hetekkel vagy akár hónapokkal korábban felhívni rá a figyelmet, fokozni a várakozás és az izgalom érzését a megjelenéssel kapcsolatban.
Ennek egyik legnépszerűbb módjai az indulás előtti ajándékok és nyereményjátékok: Például sorsold ki a termékét vagy egy értékes kupont a szerencsés résztvevők exkluzív csoportjában cserébe azért, hogy segítsenek a hír elterjedésében, a termék (vagy márka) ismertségének növelésében.

Ahogy a wpswings.com blogja is írja, az internetes vásárlók 58,7%-a az online vásárlásaik során az egyik legnagyobb hozzáadott érték, ha kuponokkal, hűségpontokkal jutalmazzák meg őket a forgalmazók.

2. Növeld organikus jelenlétedet

Ha weboldalad jó helyezéssel bír a keresőmotorok találati listáin, akkor stabil forgalmi alapot biztosít az új termék népszerűsítéséhez. Ahhoz, hogy a SEO-d jól működjön, hasznos információkat kell szolgáltatnod a felhasználóknak. Elsőként koncentrálj erre a három területre:

  • Kulcsszavak: Ne arra gondolj, hogyan neveznéd el termékedet, vagy hogyan jellemeznéd azt, hanem arra, hogyan keresne rá egy új felhasználó a termékedre, milyen kulcsszavakra kereshet, amikor a termékedre van szüksége.
  • Meta leírások: A meta description egy olyan szövegrész, amit a Google a találati oldalán jelenít meg, és ennek segítségével teszi egyértelművé a felhasználó számára, hogy miről szól a tartalma. De vigyázz: A Google néha figyelmen kívül hagyja a teljes leírást, és csak a szöveg első sorait jeleníti meg az oldalon, ezért győződj meg róla, hogy ez is megfelel-e a célnak!
  • Leírás első bekezdése: A cél az, hogy a látogatók a lehető legrövidebb idő alatt megtudják és megértsék, mi is a termék, kinek, mire jó. Ha a leírás túl hosszú, az könnyen lemorzsolódást eredményezhet.

3. Hozz létre megosztható tartalmat

Fektess hangsúlyt jó blog és szöveges aloldalak, tartalmak létrehozására, amely a vállalkozásodról és a hozzá kapcsolódó témákról ír, amelyek a fogyasztóknak hasznosak lehetnek. Hosszú távon pedig a cél az, hogy maguk a felhasználók is megosszák a tartalmaidat, és ezzel rendszeresen forgalmat hozzanak a weboldaladra.

4. Ne feledkezz meg a remarketingről!

Egy jól átgondolt marketingstratégia sikeresen végig fogja vezetni a felhasználókat a konverziós csatornán.
A különböző fogyasztók a vásárlási folyamat különböző szakaszaiban vannak, és előfordulhat, hogy nem állnak készen arra, hogy rögtön vásároljanak, amikor először hallanak a termékedről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ők ne lennének potenciális ügyfelek. Különböző remarketing taktikák segítségével idővel vásárlóvá válhatnak, ha a megfelelő üzenetek a megfelelő időben találják meg őket.
A remarketing emellett rendszeres követőid számára is használható. Tartsd a kapcsolatot elkötelezettebb vásárlóiddal (például hírleveleken keresztül), és ne felejtsd el tájékoztatni őket új terméked bevezetéséről sem!

5. Optimalizáld weboldalad sebességét

Nincs is frusztrálóbb, mint egy weboldal, amelynek betöltése hosszú ideig tart. A gyors és gördülékeny weboldal javítja a felhasználói élményt, emellett a keresőmotorok besorolása is nagyban függ attól, hogy mennyi idő alatt tölt be a weboldal.
Számos dolgot megtehetsz weboldalad betöltési idejének javítása érdekében. Azonban ezek közül viszonylag sok lépés kódolási ismereteket igényel, ezért javasoljuk, hogy beszélj szakértővel, a honlapodat fejlesztő vagy kezelő illetékesekkel. Addig is egy gyors megoldás lehet annak biztosítása, hogy a weboldalon lévő képek legyenek jó minőségűek, ugyanakkor ne túl nagyok, hiszen minél nagyobb a kép fájlmérete, annál lassabban fog betölteni a weboldal..

growth hacking_termékbevezetés

6. Gondoskodj egy megfelelő ügyfélszolgálatról

A webes felhasználók hozzászoktak ahhoz, hogy a nap 24 órájában választ kapjanak a cégektől, ezért gondoskodj egy megbízható rendszerről, amellyel bármikor elérhetnek téged. Erre kiváló megoldást jelenthet egy chatrobot is, amely az leggyakoribb kérdésekre azonnali választ nyújt, speciális esetben pedig biztosítja a látogatót afelől, hogy ügyfélszolgálatod dolgozói mihamarabb felveszik vele a kapcsolatot.
Szintén kiemelten fontos itt megemlítenünk az alkalmazottak gondos kiválasztását: türelmesnek és empatikusnak kell lenniük, hogy ügyfelek számára a megfelelő élményt nyújtsák, ezzel is elősegítve az elköteleződést és a lojalitást.

7. Készítsd elő a GYIK-et a termék bevezetése előtt

Amikor új terméket vagy szolgáltatást dobsz piacra, teljesen normális, hogy a felhasználók rengeteg kérdést tesznek fel a működésével, részleteivel, feltételeivel kapcsolatban. Minél innovatívabb a termék, annál többet kell erre számítanod. Azt javasoljuk, hogy a lehető legtöbb kérdést prognosztizáld és készülj fel idő előtt egy teljes és könnyen megtalálható „Gyakran ismételt kérdések” menüpont létrehozásával. Ideális esetben bátorítsd a felhasználókat, hogy látogassanak el a GYIK-re, mielőtt kérdéseikkel hozzád fordulnak.
A GYIK-eket belefoglalhatod közösségi tartalmaidba is – akár képes vagy videós posztok formájában – így megelőzheted az új felhasználói kérdések beérkezését és hasznos információt szolgáltathatsz követőidnek.

8. Ne feledkezz meg az e-mail marketingről sem!

Az e-mail marketing stratégia hatékony megvalósítása érdekében az első lépés egy adatbázis létrehozása az ügyfelekkel. Minél több információval rendelkezel róluk, annál jobb, hiszen így szegmentálhatod őket és a nekik szánt tartalmakat. Gondolj olyan dolgokra, mint az életkor, a tartózkodási hely, a gyermekvállalás, és természetesen a korábbi vásárlások vagy termékek, amelyek iránt érdeklődtek.
Ezt az információt egy rendkívül személyre szabott hírlevél stratégia létrehozásához tudod használni. Próbáld azt éreztetni a felhasználóval, hogy a neki küldött e-maileket kifejezetten neki írták.

 

Most, hogy a cikk végére értél úgy érzed, nem használod ki megfelelően a growth haching adta lehetőségeket?

Mi segítünk! Vedd fel velünk a kapcsolatot és nézzük meg, hogyan tovább.

Ajánlott bejegyzéseink